China dezvoltă un sistem de operare care va concura cu Microsoft, Google și Apple


China intenționează să lanseze propriul sistem de operare, o inițiativă prin care guvernul speră că va face sistemele informatice mai sigure.

Potrivit unui raport din știrile Xinhua, Ni Guangnan, de la Academia Chineză de Inginerie, ramura de inginerie de stat a țării, spune că noul sistem de operare din China ar putea fi lansat încă din octombrie.

Detaliile cu privire la platforma sistemului de operare nu au fost încă dezvăluite, dar se crede că mișcarea a fost motivată de către sfârșitul suportului pentru Windows XP și interzicerea lui Windows 8 în China.

În urma dezvăluirilor publice ale fostului contractor NSA Edward Snowden, interesul internațional în dezvoltarea de sisteme de operare mai sigure, create sub supravegherea guvernelor locale, a devenit o noțiune și mai serioasă.

Rămâne de văzut dacă acest efort al Chinei va rezulta în înlocuirea sistemelor de operare vestice din țară. Conform unor rapoarte recente, aproximativ 70% din utilizatorii desktop din China, încă folosesc Windows XP.

Încă nu este clar dacă acest nou sistem de operare va fi limitat utilizatorilor din China, sau dacă va fi oferit și internațional. Potrivit comentariilor lui Ni, se pare că cea din urmă variantă e cea mai probabilă: "Cheia succesului constă într-un mediu care să ne ajute să concurăm cu Google, Apple și Microsoft."


Sursă foto: Mucahiddin, iStock, 360