Project Spartan este noul browser de la Microsoft pentru Windows 10


O mulțime de rapoarte și zvonuri recente sugerau faptul că Microsoft va înlocui Internet Explorer cu un nou browser. Acum, Microsoft a anunțat în mod oficial că Project Spartan va fi noul browser standard pentru Windows 10.

Project Spartan nu este tocmai o abordare total diferită a browser-ului, ci mai repede un rebranding al soluției de navigare de la Microsoft. O decizie deloc surprinzătoare, având în vedere scăderea de-a lungul anilor a cotei de piață a lui Internet Explorer pe desktop și prezența practic inexistentă pe piața mobilă.

În alte cuvinte, decât să mai încerce să convingă lumea că Internet Explorer încă e bun, Microsoft a decis să introducă un browser nou. Project Spartan este bazat pe un motor de randare nou, iar Microsoft a accentuat 3 dintre atuurile principale:


  • Oferă utilizatorilor posibilitatea de a anota pagini web și de a sincroniza aceste note cu OneDrive și de a le distribui colaboratorilor. Aceasta funcționează atât cu un stylus și dispozitiv touch, cât și cu tastatura și mouse-ul, ceea ce se potrivește perfect pentru noua gamă de produse Surface de la Microsoft.
  • O altă caracteristică o reprezintă noul mod de citire, similar cu Reading List de la Apple sau aplicații precum Pocket sau Instapaper. Acest mod de citire înlătură toate elemente care nu sunt necesare de pe pagină și crează o experiență similară cu citirea unei cărți.
  • Project Spartan va beneficia și de suport Cortana, care va apărea pe pagini relevante unde aceasta ar putea fi utilă. De exemplu, dacă ne aflăm pe pagina unui restaurant, Cortana va oferi indicații, va arăta informații cu privire la program și contact, și va oferi legătura cu tabelul de rezervări. Pe lângă modul de funcționare similar cu Google-Now, poate să funcționeze în paralel cu pagina web și textul paginii, decât pur și simplu într-un meniu de căutare.


Per total, Project Spartan arată ca un pas în direcția potrivită pentru Microsoft. Însă cea mai mare provocare nu o reprezintă doar câștigarea foștilor utilizatori de IE, ci de a convinge programatorii să trateze Microsoft ca o platformă centrală de dezvoltare web.