Tehnici pentru o mai bună căutare în Google



Internetul cuprinde un volum atât de vast de informații încât este apropape imposibil să ne apropiem de limite. De aceea, motoarele de căutare au fost dezvoltate pentru a menține o bază de date navigabilă a conținutului web.

Dintre toate, Google este cel mai cunoscut și mai puternic motor de căutare.  De obicei, rezultatele oferite în urma unei căutări sunt satisfăcătoare. De multe ori, însă, ne regăsim în situația în care navigăm continuu printre rezultate pentru a găsi informația potrivită. Din acest motiv, folosirea unor tehnici simple de căutare ne poate ajuta să găsim rezultate mai bune și să economisim timp.

 

1. Simplitatea termenilor

Începeți căutarea cu unul sau doi termeni și dacă rezultatele nu sunt satisfăcătoare, adăugați treptat cuvinte relevante sau importante.

 

2. Ordinea cuvintelor cheie

Rezultatele de căutare depind total de cuvintele cheie date, dacă cuvintele sunt bine alese atunci rezultatele vor fi mai eficiente. În cazul căutării unei fraze sau a unui citat, păstrarea ordinii cuvintelor va returna rezultate optime.

 

3. Ignorarea elementelor nesemnificative

Google este destul de avansat încât să recunoască majoritatea greșelilor de ortografie sau alte lucruri care pot fi ignorate. Pentru a economisi timp, următoarele elemente pot fi ignorate:


  • Greșelile gramaticale
  • Scrierea cu majuscule/minuscule
  • Semne de punctuație
  • DiacriticeDiacritice

 

4. Căutarea pe medii sociale

Google este ideal pentru căutările despre persoane sau rețele sociale. Pentru a căuta o persoană sau profilele sale sociale se pot folosi:


+(nume profil) - Căutarea uni profil sau a unei pagini de Google+ prin adăugarea unui ‘+’ înaintea numelui de profil 

Exemplu: +blueradical

 

#(cuvânt) - Căutarea de hashtag-uri în Google+, Twitter și alte rețele

Exemplu: #transfagarasan

 

@(numele persoanei) - Căutarea conturilor sociale asociate numelui persoanei

Exemplu: @blueradical

 

5. Căutarea sinonimelor

Google permite chiar și căutarea sinonimelor unui cuvânt specificat în câmpul de căutare. Folosind simbolul (~) înaintea unui cuvânt, Google va căuta pentru cuvântul respectiv și sinonimele sale.


(~sinonimCuvânt alteCuvinte)

Exemplu: ~sinonim metropola

 

6. Căutarea de numere dintr-un interval

Google permite căutarea într-un interval de numere, cum ar fi date calendaristice, prețuri sau măsurători.  Pentru a efectua o căutare între două limite specificate, se poate folosi formatul următor:


(număr..număr alteCuvinte)

Exemplu:

smartphone 500..1000 lei

televizor 50..100 cm

 

8. Căutarea după tipul fișierului

Pentru a afișa rezultate într-un format specific, se poate folosi operatorul filetype în câmul de căutare:


(filetype:tip alteCuvinte)

Exemplu: filetype:pdf model cv

 

Acum că v-ați familiarizat cu aceste tehnici utile pentru o mai bună căutare pe web, puteți să combinați metodele prezentate mai sus pentru o căutare complexă care va returna rezultate și mai eficiente.